یکشنبه ۲۵ آذر ۱۴۰۳ |۱۳ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 15, 2024
آیت‌الله مشکینی

همایش بزرگداشت آیت‌الله میرزا علی مشکینی(ره) با پیام مقام معظم رهبری و با حضور آیت الله العظمی نوری همدانی و سخنرانی آیت الله مهدوی کنی، رئیس مجلس خبرگان رهبری، در موسسه دارالحدیث قم برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری حوزه، در ابتدای این همایش پس از تلاوت آیاتی از کلام الله مجید، آیت‌الله محمدی ری شهری، رئیس موسسه علمی و فرهنگی دارالحدیث با خیر مقدم به شرکت کنندگان در همایش، سخنان کوتاهی را ایراد کرد و پس از آن  متن بیانات مقام معظم رهبری در دیدار دست اندرکاران همایش بزرگداشت مرحوم آیت الله مشکینی(س)، توسط حجت الاسلام والمسلمین محمدی گلپایگانی قرائت شد.

در ادامه، حجت الاسلام والمسلمین مهریزی، دبیر علمی همایش آیت‌الله مشکینی(ره)، گزارشی از روند برگزاری این همایش ارائه داد و سپس آیت‌الله مهدوی‌کنی، رئیس مجلس خبرگان رهبری به سخنرانی پرداخت.

قرائت دو مقاله از مقالات برتر، رونمایی از 50 اثر آیت الله مشکینی(ره) در موضوعات کلام، حدیث، عقاید، فقه، تفسیر و... و همچنین دو نرم افزار در قالب مجموعه آثار و ترجمه قرآن و سخنرانی آیت‌الله استادی، دبیر شورای عالی حوزه های علمیه پیرامون ابعاد شخصیتی آیت الله مشکینی(ره) از دیگر برنامه های این همایش یک روزه بود.

همچنین در حاشیه همایش بزرگداشت آیت‌الله مشکینی(ره)، نمایشگاهی از آثار این عالم برجسته برپا شده بود.

یادآور می شود، در برگزاری همایش بزرگداشت آیت الله مشکینی(ره)، علاوه بر موسسه علمی - فرهنگی دارالحدیث، آستان مقدس حضرت عبدالعظیم حسنی، جامعه مدرسین، شورای عالی و مرکز مدیریت حوزه‌های علمیه، مجلس خبرگان رهبری، شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی و موسسه حکمت اهل بیت(ع) همکاری داشته‌اند.

شمه ای از حیات با برکت آیت الله مشکینی(ره)

مرحوم آيت‌الله علي اكبر فيض معروف به مشكيني‌ در سال‌ 1300 هجري‌ شمسي‌ در روستايي‌ از توابع‌ بلوك‌ مشكين‌ و در پهنة‌ خانواده‌اي‌ متدين‌ چشم‌ به‌ جهان‌ گشود. پدرش‌ از اهل‌ علم‌ بود و در كسوت‌ روحانيت‌ به‌ تحصيل‌ علم‌ و رتق‌ و فتق‌ امور مردم‌ مي‌پرداخت‌.

ایشان هنگامي‌ كه‌ همراه‌ پدر در نجف‌ اشرف‌ حضور داشت، به‌ مكتب‌ خانه‌ رفت‌ و سپس‌ به‌ وطن‌ بازگشت‌ و مقداري‌ از مقدمات‌ علوم‌ ديني‌ را نزد پدر فرا گرفت‌. با رحلت‌ پدر و به‌ سفارش‌ وي براي‌ تحصيل‌ علوم‌ ديني‌ به‌ شهرستان‌ اردبيل‌ سفر كرد و مقداري‌ از صرف‌ و نحو را در آنجا فرا گرفت‌. سپس‌ در معيّت‌ عالم‌ بزرگواري‌ كه‌ از آسیب دیدگان‌ حادثه‌ مسجد گوهرشاد مشهد بود، به‌ قم‌ آمد و به‌ تحصيل‌ علوم‌ ديني‌ همت گماشت‌.

در آن‌ زمان‌ به دلیل تسلط رژیم ننگین شاهنشاهی، تحصيل‌ در حوزه‌هاي‌ علميه‌ بسيار سخت بود، اما با اين‌ حال‌ آيت‌الله‌ مشكيني‌ دروس‌ دوره‌ سطح‌ را به‌ خوبي‌ به‌ پايان‌ رساند و در درس‌ خارج‌ فقه‌ و اصول‌ استادان‌ مشهور دوره خود حاضر شد.

آيت‌الله‌ مشكيني‌ در سال‌هاي‌ تحصيل‌، از محضر عالمان و بزرگوانی همچون آيت‌‌الله‌ العظمي‌ بروجردي ‌(ره‌) و آيت‌الله‌ ‌ محقق‌ داماد(ره‌) بهره های فراوان برد در نجف‌ نيز به‌ محضر عالمان‌ و استادان‌ آن‌ ديار شرفياب‌ مي‌شد و در درس‌ خارج‌ امام‌ خميني‌(ره‌) شركت‌ می کرد‌.

ایشان علاوه بر وجهه عرفانی و اخلاقی، در حوزه تدریس خاصه فقه و اصول و به ویژه تفسیر قران کریم جدیت و شهرت تام و تمامی داشت و درس‌ تفسير ایشان از دروس‌ مشهور حوزه‌ علميه‌ قم‌ بود‌.

تأسيس‌ مؤسسه‌ الهادي‌ یکی از فعالی تهای ارزنده و باقیات الصالحات ماندگارآن مرحوم در حوزه معارف دینی و خاصه نشر قران کریم بوده است.

از جمله آثار مکتوب آیت الله مشکینی در حوزه معارف حوزوی و علوم دینی می توان به اصطلاح‌ الاصول، مصطلحات‌ الفقه‌، الفقه‌ الماثور (دوره‌ فقه‌ به‌ طرزي‌ نوين‌)، دروس‌ في‌ الاخلاق‌ (يك‌ دوره‌ اخلاق‌ عربي‌)، ازدواج‌ در اسلام‌، المنافع‌ العامه‌ (شرح‌ كتاب‌ احياالموات‌ شرايع‌)، مفتاح‌ الجنان‌ (كتاب‌ دعا تكميل‌ مصباح‌ المنير)، المواعظ‌ العدديه‌، واجب‌ و حرام‌ احكام‌ الزامي‌ (دوره‌ فقه‌)، قصار الجمل‌ (احاديث‌ كوتاه‌ تحت‌ عناوين‌ لغوي‌ دو جلد)، ترجمه‌ قرآن‌ كريم‌ به‌ زبان‌ فارسي، ‌الهدي‌ الي‌ موضوعات‌ نهج‌ البلاغه، المبسوط‌ (تفسير سوره‌ آل‌ عمران‌)، واجبات‌ و محرمات‌ (استقصاء آنچه‌ در شرع‌ واجب‌ و حرام‌ اعتقادي‌ و عملي‌ است‌)، تفسير سوره‌ (ص‌)، بحث‌ تكامل‌ از نظر قرآن، ‌مسلكنا في‌ العقائد و الاخلاق‌ و العمل‌، زمين‌ و آنچه‌ در آن‌ است، تقليد چيست‌؟، رساله‌ خمس، حاشيه‌ توضيحي‌ بر كتاب‌ مضاربه‌ عروة‌الوثقي‌، نهج‌ البلاغه‌ موضوعي، تحريرالمواعظ، تحريرالمعالم، ‌الرسائل‌ الجديده، تلخيص‌ المكاسب‌ (در دست‌ چاپ‌)، تفسير روان‌ براي‌ نسل‌ جوان‌ (در دست‌ چاپ‌) و ترجمه‌ و شرح‌ فارسي‌ سه‌ كتاب‌ مضاربه‌، مزارعه‌ و شركت‌ در عروة‌ الوثقي‌ (در دست‌ چاپ‌) اشاره کرد.

مرحوم آیت الله مشکینی از اولین اقتداکنندگان به حضرت امام خمینی(ره) در دوران مبارزه و نهضت انقلابی ایشان بود و در سال های پس از انقلاب نیز در مسئولیت های گوناگون از جمله ریاست مجلس خبرگان رهبری، امامت جمعه قم، ریاست جامعه مدرسین حوزه یاریگر و پشتیبانی راستین و فداکار برای نظام و انقلاب اسلامی بود و سرانجام پس از عمری مجادت و تلاش، در روز ۸ مردادماه ۱۳۸۶، در سن ۸۶ سالگي دعوت حق را لبيک گفت و به دیار ابدی شتافت.

روحش شاد و یادش گرامی

 

 

 

 

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha